понеделник, 29 септември 2008 г.

Organic mania

Настъплението на органичните. "Органичните какво?" - ще попита някой. Да знаете, че "храни" не е правилният отговор.

Никога не съм предполагала, че органик истерията ще успее да пусне коренчета в нашата толкова натурална България. С усмивка слушах едно време разни американци, пристигащи за няколко дена в България, как настървено си поръчват шопска, мешана, овчарска, родопска и тем подобни салатени разновидности. За закуска, обед и вечеря. Също така с дълбоко учудване посрещах техните обяснения, че в Америка такива хубави домати можели да се намерят само в Органик магазините. И стрували скъпо... Това американец да каже, че някаква храна му е скъпа...


След това започнаха да пристигат притеснителни сведения от Русия. Друг световен гигатнт, започнал да затъва в спорове по въпроса за Органик храната. По едно време прочетох, че австралийците отдавна са пощурели, но това го отдавам на силната радиация.


Органик фоод (Organic food) в превод на български означава "органична храна". Справка в английската уикипедия ни учи, че това е храната направена от продукти, които са отгледани при определени условия. Например, да са отгледани без използване на пестициди, изкуствени торове и други подобни химикали. Много важно условие също е тези продукти да не са генно модифицирани.


Аз нямам нищо против разбира се зеленчуците, които ям да не са пълни с отрови. Даже предпочитам да не са.
Обаче казусът за генните модификации малко ме обърква. Според мен всяка кръстоска на различни сортове се явява такава генна модификация. А пък това си е основната работа на пчелите, пеперудите и всички други насекоми. След като изчетох огромно количество спорове по въпроса, все още не съм изяснила позицията си.

Уточнявам, че под термина генна модификация се има пред вид целенасочено променяне на генотипа на растението или животното за постигане на по-бързи резултати. По просто обяснено - пчеличките и пеперудките ще създадат покрай опрашването нов сорт за милион години. Ние хората можем да го направим за една година. Това което хората правят е генна мутация и строго се порицава от органик маниаците. И точно тук е пънчето, което ме спира да заема страната на органиците. Ами това което ядем в момента, било то отгледано в собствената градина на село, от векове вече не е пъвичният сорт, от който е тръгнало всичко. Всички житни и бобови са отдавна модифицирани съвсем насилствено и целенасочено, за да могат да се отглеждат и на по-студено, и на по-топло и на по-бедна почва и на по-богата.

Нека се върнем един век назад и се заемем със селско стопанство. Засаждаме картофи, малко царевица, домати, краставици, но най важното е пшеницата. Всички картофи в селото се разболяват от някаква картофена болест (не съм специалист). Годината е много суха и пшеницата дава много малко добив. Оставяме десет членното семейство да гризе кочани царевица. Доматите ги изяжда колорадският бръмбар, който поради липса на картофи се е прехвърлил на роднините им. След няколко подобни години в селото пристига един човек, който казва, че е създал сорт картофи, които не ги лови мана и бръмбари. Селяните му се радват безкрайно и купуват семена от новия сорт.
Мисля, че всеки знае историята нататък. Никой не е безгрешен. Пестицидите са прилагани с най-добри намерения. Предполагам, че всеки градинар е изпитвал огромна радост, знаейки че отровата, която пръска в градината си, отнася на оня свят цялата популация попови прасета. Но е хубаво, когато хората се учат от грешките си.

Така че идеята да се спазват някакви правила при отглеждането на храната е доста добра и здравословна.

За съжаление, както почти всяка добра идея в нашия свят и тази започва да се превръща в нещо много гнило, когато хората усетят, че може да носи много пари.

И така в момента вече се вихри Органик манията.
Терминът органик все още не е преведен подобаващо на бългаски. Органична храна звучи като тотална тафтология. Може би ни се е случвало в детството си да хапнем нещо неорганично, но това е по-скоро болезнено изключение.

С огромно любопитство си купих първите домати, които имаха красив бял надпис "Organic - чиста продукция от България". Тъй като беше май месец, нямаше как да не се досетя, че са от парник. За мен нещо израстнало в парник не е от най-чистите продукти, но на фона на турските домати с вкус на кашон, тези поне леко накиселяваха.

След това се натъкнах на хляб органик. Тук вече трябваше да помисля. Хлябът се прави обикновено от много малко и много прости съставки. Някак си не можех да възприема идеята, че обикновеният хляб, който ям всеки ден не е органик. Сигурно става дума за пшеницата, бодро си помислих аз. И може би за водата. Само къде са намерили не генно модифицирана пшеница е интересно. Тя трябва да е адски скъпа, а цената на органик хляба не може да е много висока, защото никой няма да го купи. Това е народопсихология.

Следващите напъни на органик манията на нашия роден пазар забелязах по време на рекламите. Органик крем за вашата кожа. От органик краставици. Леле, колко ли краставици са нужни за подобен крем. Значи аз ще ям мукавени испански краставици, но затова пък кожата ми ще е напоена с първокласна органична краставица! В рекламата не се казваше, че е българска.

Търговците в световен мащаб яхнаха това ново органично конче и отдавна вече са минали в следващо измерение на Органик "нещата". Имат си Органик вода (
http://www.organicsaustraliaonline.com.au/category516_1.htm) и органик тоалетна хартия от чист памук ... (http://www.nigelsecostore.com/acatalog/Organic_Cotton_Toilet_Paper.html).
Най-последно предложение - "100 % Organic Software" (100% органичен софтуер). Който не вярва, може да чете тук (
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/organic/)

Както вървят нещата, етикетчето "Organic" вече може да бъде залепено на всяка кутийка. Аз например мисля да си залепя етикетчето от доматите на тоалетната чиния. "Organic - чиста продукция от България", как гордо звучи...

Между другото сред многото Органик предложения има и доста смислени. Но те някак потъват в рекламната истерия, и както винаги идеята бива опорочена. Това се получава, когато хората забравят за истинската цел на това, което правят.

В случая с храната най-важното за всеки е следното:
Да ядете храна, от която да не се отровите или разболеете. Дали е полезна за вас или не, това може да ви го каже само диетолог или алерголог.

За сега аз лично не виждам никаква полезност от това да купя нещо маркирано като Органик. Виждам само една мода, която ще отшуми в момента, когато производителите отчетат загуби.
Когато пазарувам, чета много внимателно етикетите, обаче въпреки това никога не съм сигурна дали написаното на тях е вярно. И никой не може да ми го гарантира.
Даже ако си отглеждам доматите собственоръчно, пак не мога да съм сигурна дали не са поели от заразената почва мръсотията на близкия Кремиковци например.
А и както се убедихме покрай кризата с боклука, домати най-добре виреят върху отпадъците. От това по-органик, здраве му кажи.

Каквито и етикетчета да слагаш, проблемът е много по комплексен и решението му зависи от всички хора на земята, а не от купчинка маниаци.


Няма коментари: