четвъртък, 11 юни 2009 г.

Най-подходящото време

Г-н Душков се рамърда неспокойно в леглото си и примлясна. Обърна се на ляв хълбок, после направи двоен аксел на дясно и накрая разплитайки чаршафа се закотви по гърб, зяпнал тъмния таван. От отворения прозорец се лееше пискливия глас на фолк певица.
Нощта беше задушна и лепкава.
"Пак тоя серсемин от горния етаж" - си помисли г-н Душков и погледна часовника.
Два и половина през нощта, от горния етаж се чуваше глъч и музика, която не беше много по вкуса на г-н Душков. "Вярно, че е събота срещу неделя, даже си е направо неделя, ама все пак поне да понамалят децибелите." - измърмори г-н Душков.
Той се повъртя още малко, затвори прозореца и се опита да заспи пак. Задушно, да му се не види ...
Отново отвори прозореца, разходи се до кухнята да пие вода и после се хвърли пак в леглото.
От горния апартамент зациклиха на някаква гръцка песен. Г-н Душков издържа стоически пет пускания на песента.
На шестото пускане той стана, донесе дръжката на домакинския парцал и заудря с нея по тавана.
На горния етаж намалиха малко музиката, колкото да се уверят, че някой наистина ги ругае по морзовата азбука. След това избухна дружен смях и музиката се усили отново.
"Поне смениха репертоара" - си помисли ядно г-н Душков.
Той отиде в хола, пусна телевизора и започна да прехвърля каналите в сънен транс.
Отгоре танцуваха и шумяха почти до сутринта.
Към 6 часа г-н Душков се стресна от дрямката пред телевизора и отбеляза, че в апартамента му е тихо."Уф, тея май най-накрая заспаха" - си помисли г-н Душков.
С кръвясали очи той се повлече към леглото. Настани се удобно, затвори очи, но една мисъл се забоде в мозъка му и започна да се завинтва в него все по-навътре и по-навътре. Най-накрая, след половин час въртене, г-н Душков отново лежеше по гръб и гледаше тавана.

******
7 часа, неделя сутрин. Г-н Душков държи бормашина и съсредоточено я насочва към отбелязана с молив точка на стената. Започва старателно да пробива стената. Първата дупка е готова и той спира бормашината. Ослушва се внимателно. След малко отбелязва нова точка на стената и отново пуска бормашината. Втора дупка се появява на стената. Г-н Душков отново наостря уши. И продължава да дупчи и да се ослушва. На петата дупка от горния етаж се чува истерично думкане много приличащо на морзова псувня. Г-н Душков се усмихва под мустак и продължава да пробива дупки в стената. "От кога ги отлагам тея етажерки" - си мисли г-н Душков - "Май сега е най-подходящото време."

Няма коментари: