петък, 28 януари 2011 г.

088 - Код Наглост

Осмелявам се да използвам заглавието на краткия документален филм на Михаил Вучков за неговите трудни “семейни” отношения с Мтел.
Филмът може да бъде видян ето тук:


http://www.youtube.com/watch?v=TsGG2VYTc5M


А аз реших да споделя моята история с Мтел, защото комичното е, че е точно обратната на разказаната във филмчето.
Един от телефонните ни номера, които ползваме, беше спрян в началото на въвеждането на новата система в МТел. Причината за спиране беше “надвишен кредитен лимит”, който в моя случай беше 50 лв.
И така от септември месец 2010 г. се завъртя една въртележка от разговори с оператори на *88.
Единственото, което исках да разбера е как са успяли да отчетат надвишаване на кредитния лимит след като в продължение на 3 месеца не могат да съставят фактурата за разговорите. Аз искам да си платя, за да ми пуснат телефона, МТел не ми предлагат много интересни възможности:
  1. Да внеса 50 лв. в техен офис. Нещо като капаро. Аз го разбрах като: “Ами ние сме виновни, че не сме готови с месечната фактура, ама айде сега да ни платите 50 лв за тази грешка”. Разбира се, че отказах тази опция.
  2. Да ми увеличат кредитния лимит. Това го отказах също. При положение, че смяната на системата им явно не протича гладко, а както и разбрах по-късно е протекла направо разрушително, нямам желание да се набутвам с още разговори, които не съм сигурна как ще бъдат отчетени от новата система.
И така 3 месеца … Най-накрая ми писна и подадох заявление за прекратяване на договора. По случайност се оказа, че договорът изтича януари месец от новата година, така че нацелих срока.

Направи ми впечатление, че интернет е пълен със съвети как точно най-безболезнено да си прекратиш договора с мобилен оператор. Някои съвети граничат вече малко и с фантастиката, но са показателни, че на хората определено им е писнало и от операторите и от чичковците от КЗП, които до колкото разбрах се активизираха да правят нещо по въпроса чак сега, 4 месеца след проблемите, когато МТел най-накрая успя да си изпрати фактурите.

Та за това филмът на Михаил Вучков направо ме хвърли в тъча.
Значи при надвишен кредитен лимит пращането на есемес и спирането на телефона не било задължително, става явно от разговорите по неговия случай. Той пък получил огромна сметка, без да е предупреден, че е надвишил лимита си.
Пък на мен ми пратиха и предупредителен есемес и ми спряха и телефона. Интересно е на каква база се решава на кой ще изратят и на кой не. Аз между другото се досещам.

Ей да му се не види, тези клиенти направо нямат угодия!
Единия иска да му се прати есемес, другия не иска...
А пък МТел иска само да реализира приходи от продажби и от евтини продавачески трикове.  А да, и по възможност австрийския шеф да получи наградата за най-добър мениджър на годината. Щото иначе за какво се е забил в тая балканска провинция.
Ами то как да им се сърдиш. Всеки иска да яде.

Резултатът от проведеното местно допитване, към кой мобилен оператор да се прехвърля, за да не се занимавам с последствията от смяната на всякакви системи и определено “НЕПОТРЕБИТЕЛСКИЯ” подход на МТел, се сведе до следното изречение:
“Всички са едни и същи смешници!”

 
Преведено на по-научен език, това означава:
На българския капиталистически пазар на мобилни услуги, където си мислим че трябва да има конкуренция, и този, който предлага по-добри условия да печели повече клиенти нещата не вървят в полза на клиентите.  Цените са еднакви, условията са еднакви.


Което се нарича как, деца? Нарича се картелно споразумение. Всички обвинени отричат да има такова нещо, ама то това им е работата на обвиняемите - да отричат.


Което се потвърждава от факта, че въпреки всичките напъни на Комисията за защита на потребителя срещу обвързващите, неизгодни условия в договорите на МТел, аз получих абсолютно същите условия от Виваком. Направо все едно са ги копирали от МТел. За Глобул не знам, но няма да се учудя ако и там положението е същото. Пък и доставчици на цифрови услуги (телевизия, интернет, телефония) като Близу са решили да се присъединят към картела на големите, та и те сътворили подобни условия в договорите си.
Направо да ги хванеш и да ги съдиш за индустриален шпионаж. Явно някой разнася нагоре надолу един примерен договор и го предлага на мобилните оператори.

Та добре е да се погледне това филмче. Само дето сега е вълнуващо, ама докато се задейства съда, всички ще сме забравили за какво се борим, както обикновено става в нашата страна.

Няма коментари: